Mediation

De aanpak

Hoe gaat mediation in zijn werk en wat kun je verwachten van het proces en van mij als MfN mediator? Op welke wijze worden conflicten besproken? Hoe vertrouwelijk is het? Wat komt wel en niet aan de orde? Wat is het resultaat?

kenmerken van mediation

Richting oplossing

Mediation is een snelle en kosteneffectieve manier om conflicten op te lossen. Samen met de andere betrokkene en onder begeleiding van mij als onafhankelijke (MfN-)mediator ga je het geschil oplossen.

Als mediator vervul ik een totaal andere rol dan een advocaat of een rechter. Een goede mediator neemt namelijk zelf geen standpunt in en kiest geen partij.

Ook neem ik zelf geen beslissingen en bedenk ik geen oplossingen. Wel stimuleer ik betrokkenen om in gesprek te zijn over wat werkelijk dwars zit. Ik krijg belangen boven tafel en zorg ik dat jullie zelf met concrete oplossingen komen. Desgevraagd geef ik wel suggesties.

Het gaat erom dat je verdere escalatie wilt voorkomen en verder wilt, met of zonder elkaar.

De mediation is gericht op de-escalatie en aanvaardbare oplossingen, doordat je zelf de einduitkomst bepaalt en daar allebei mee in stemt.

Dit resultaat is daardoor meestal beter dan een door de rechter of werkgever opgelegde beslissing.

mediationovereenkomst

Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin je afspreekt je in te spannen om de kwestie door mediation op te lossen, en mij de opdracht verleent om hierin als mediator op te treden. Vertrouwelijkheid, inspanningsverplichting, het onderwerp, mijn rol van de mediator, tarief en de wijze van verdeling van de kosten zijn hierin vastgelegd.

vrijwilligheid

Wil een mediation slagen dan is het belangrijk dat beide betrokkenen vrijwillig meewerken. Als één van de betrokkenen gedwongen wordt, is de mediation bij voorbaat kansloos. Er kan dus pas gestart worden als de partijen hier gezamenlijk toe besluiten.

Deze vrijwilligheid betekent ook dat je op elk gewenst moment en ongeacht de reden, de mediation kunt beëindigen. Je kunt dus nooit gedwongen worden om langer aan een mediation mee te werken dan jezelf noodzakelijk vindt.

inspanningsverplichting

Bij mediation wil je beiden een inspanning leveren om een oplossing te zoeken. Concreet betekent dit dat je serieus in gesprek wil gaan met de andere betrokkene(n) om op een andere manier te horen wat er speelt. Ik zal beide partijen tijdens deze gesprekken ondersteunen, begeleiden en waar nodig sturen. Daardoor wordt het anders dan wanneer je samen spreekt.

vertrouwelijkehid

Meestal heb je door het conflict weinig vertrouwen meer in elkaar. Daardoor bestaat het risico dat betrokkenen zich tijdens een gesprek terughoudend opstellen en zeker niet meer het achterste van de tong wil laten zien.

Daarom is in de mediationovereenkomst bij aanvang  een geheimhoudingsbepaling opgenomen, waardoor je tijdens de mediation vrijuit kunt praten. Er kan in een open sfeer overlegd en onderhandeld worden zonder dat dit later gevolgen heeft, zelfs als de mediation zou mislukken.

MfN gedragsregels en MFN reglement

De MfN-gedragsregels zijn onderdeel van de mediationovereenkomst en een richtlijn voor het gedrag van mij als MfN-registermediator. Deze zijn maatstaf voor het handelen van mij als mediator en ben ik op aanspreekbaar. 

vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarin je bij afronding van de mediation bindende afspraken over de oplossingen die je samen gevonden hebt en waar je achter staat en waarmee het geschil wordt opgelost. Dit type overeenkomst wordt vaak gebruikt om zonder tussenkomst van de kantonrechter afspraken bindend te maken, bijvoorbeeld bij beëindiging van een dienstverband.

 

 

Rol van de mediator

De mediator speelt een cruciale rol bij het begeleiden van het proces van de-escalatie, het faciliteren van communicatie en het helpen bij het vinden van een oplossing die voor betrokkenen aanvaardbaar is.

Arbeidsmediation

Met mijn specialisatie arbeidsmediation faciliteer ik bij conflicten op het werk. Arbeidsmediation helpt om nare kwesties op te lossen, werkrelaties te herstellen of zonder tussenkomst van advocaten en rechtbank in goede samenspraak te beëindigen.

Zakelijjke mediation

Zakelijke mediation is gericht is op het oplossen van conflicten binnen een zakelijke context, zoals tussen bedrijven, tussen partners of binnen een bedrijf of praktijk. Het gaat vaak om verantwoordelijkheden, richting en visie, eigenaarschap of overdracht.

Familiemediation

Het is zeker niet ongebruikelijk dat in families en gezinnen schijnbaar onoplosbare kwesties spelen, waarbij mediation de uitkomst biedt. Ik richt mij hierbij op problematiek rondom het samengesteld gezin, nalatenschap, ouder-kindrelaties, conflicten tussen broers en zussen, of andere familiekwesties.

Beter worden in Conflicthantering?

Meer over de training Mediation Skills. Waarin je leert ander leiderschap in conflicten te tonen, conflicthantering als effectief instrument te gebruiken, vaardigheden van mediation onder de knie krijgt. Voor het aanpakken van arbeidsconflicten en zakelijke geschillen.

contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Wat houdt je bezig? Wat is je vraag?

Bezoekadres

Willy van der Wind

– Mediation & Meer –

 

De Hamermolen

Hoenderloseweg 155

7339 GE Ugchelen

 

info@willyvanderwind.nl

06 412 85 229

× Chat